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Question: 

Can ungraded lumber be used if the lumber is cut from the homeowner’s site?  

 

Answer: 

Yes, as an alternate material and method according to Section 105 of the 2018 Administrative 

Code.  Ungraded, unstamped lumber may be used for the construction of a house or accessory 

building on the owner’s land if: 

1. The timber is cut from the owner’s land. 

2. The structure shall be occupied by the owner or a member of his immediate family for a 

period of at least one year after the Certificate of Occupancy is issued. 

3. The lumber shall meet the 19 percent moisture content requirement at the time of 

construction.  The lumber must be air dried for 90 days or kiln dried.  

4. The homeowner contacts the local building inspection department before the timber is cut 

to verify the source and use of the timber. 

 

 


