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Drilling Middle Two-Tenths of Floor Joists 
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Section: R502.8 

 

Question: 

Can a hole be drilled in the middle two-tenths of a floor joist span where the maximum diameter 

of the hole is one-third the depth of the member and less than 3-5/8"? 

 

Answer: 

Yes.  As long as the other requirements of Section R502.8.1 and R502.8.2 are met, you can drill 

a hole in the middle two-tenths of the span.  For solid sawn lumber the edge of the hole must be a 

minimum of 2" from the edge of the lumber, 2" from other holes, and 2" from any notches.  

Limitations on hole diameters are: 

 2x6 1-13/16" 

 2x8 2-3/8" 

 2x10 3-1/16" 
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