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Maximum Foundation Wall Height Without Unbalanced Backfill 

 

Code: 2018 Residential Code Date: April 10, 2019 

Section: R404.1.2.1 

 

Question: 

What is the maximum masonry foundation wall height for a wall that does not have unbalanced 

fill? 

 

Answer: 

Section R404.1.2.1 references Section R606.  Section R606.6.4 references Table R606.6.4 for 

the maximum wall height to thickness ratio.  Foundation walls would be load bearing; so, 

according to the table the maximum height for solid grouted walls would be 20:1 and for hollow 

masonry 18:1.  The wall above must be anchored to the foundation wall in accordance with 

Section R403.1.6. 
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