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Guard Height at Benches and Hot Tubs on Decks 

 

Code: 2012 Residential Code Date: July 2, 2012 

Section: R312.1, R312.2 

 

Question: 

Should the guard height be increased when permanent or semi-permanent items such as benches 

or hot tubs are installed on decks? 

 

Answer: 

Yes.  Section R312.2 specifically states; “Required guards at open-sided walking surfaces, 

including stairs, porches, balconies or landings, shall be not less than 36 inches (914 mm) high 

measured vertically above the adjacent walking surface, adjacent fixed seating or the line 

connecting the leading edges of the treads.”  

 

The intent of the code is to protect persons from falling while in close proximity to the edge of 

an elevated surface.  The R312.2 commentary states in part; “… however, when fixed seating is 

adjacent to a guard the height of the guard is to be measured from the seat where children might 

be inclined to stand or walk.”  As a hot tub is an area where children play and are inclined to 

climb atop of, it is felt that the intent of the code is to require those adjacent to the guard meet the 

same requirements as seating.  
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