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Question 1: 

For boathouses that are not exempted by Section R327, are engineered designs required 

for boathouses built at private residences? 

 

Answer 1:   

No.  Boathouses for private residences are accessory structures to the single-family 

residence.  Consequently, if constructed in accordance with Appendix M, the design need 

not be sealed.  Treating the boathouses as freestanding decks is an entirely appropriate 

application of Appendix M.  Essentially, the boathouse is a covered, freestanding deck.   

Roof structures should be constructed in accordance with Chapter 8 Roof-Ceiling 

Construction. 

  

Question 2: 

How should the piles be designed and inspected? 

 

Answer 2:   

Appendix M has provisions for embedded posts intended to address lateral stability of the 

deck.  However, the Appendix M embedment depths assume the posts are embedded in 

concrete encasements.  Most residential boathouses utilize driven wood piles or 

embedded wood posts with no encasement.  For driven piles and posts the embedment 

depth may be calculated using the mathematical formula in Section 1807.3.2.1 of the 

Building Code.  The installer of the piles must provide signed, notarized certification that 

the piles are installed to the required depths, or the installer can retain an independent 

testing laboratory to observe the installation and certify the installation.  If no testing lab 

is on site during the installation, and there is any question concerning the depths of the 

piles, then the local building inspector has the right to request verification through field 

testing by an independent testing laboratory.  Many testing laboratories have access to 

Ground Penetrating Radar equipment or other devices capable of sounding the depths of 

the piles.  Testing, since it is expensive, should only be requested in the event the 

installation is questionable. 

 



Question 3:  

For decks and boathouses, can an engineered design be used as an alternate method 

which is different from the provisions of Appendix M?  

 

Answer 3: 

Appendix M was written in general terms to apply to a wide range of structures.  

Consequently, the provisions of Appendix M are necessarily conservative.  It is, 

therefore, possible for an engineered design to be different from Appendix M and still 

comply with the intent of the code.  Any engineered design should be accompanied by 

sealed calculations based on ASCE 7 (American Society of Civil Engineers), the AF&PA 

(American Forest and Paper Association) National Design Specification, accepted 

principles of structural mechanics, and accepted principles of soil mechanics.  

 

Note, for structures in Coastal areas, see Chapter 46 for additional requirements.  For 

structures in high-wind zones, see Chapter 45 for additional requirements. 
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