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Question:   

May a bed and breakfast facility containing 8 guest rooms in a single family dwelling be constructed according 

to the Residential Code? 

 
Answer:  
Yes.  A bed and breakfast facility in a single family dwelling that contains 8 or less guest rooms for rent is 

considered a single-family dwelling.  The building must comply with the current edition of the Residential Code.  

General Statute § 130A-247 defines a "Bed and breakfast home" as a means of business in a private home of not 

more than 8 guest rooms that offers bed and breakfast accommodations.  This statute supersedes the limit of 5 

unrelated occupants currently within the North Carolina Residential Code for bed and breakfast dwellings only.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


