
NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-661-5880 

 

 

Water Heaters In Garages 

 

Code: 2012 Plumbing Code Date: September 1, 2011 

Section: 502.5 

 

Question: 

Are water heaters installed in garages required to be elevated? 

 

Answer: 

Yes, unless the appliance is listed as flammable vapor ignition resistant.  Section 502.5 states 

"water heaters having an ignition source shall be elevated such that the source of ignition is not 

less than 18 inches above the garage floor".  The ignition source would apply to both electric and 

gas water heaters.  The ignition source (not the bottom of the water heater) shall be elevated to 

minimum of 18 inches above the garage floor.  As per the exception “elevation of the ignition 

source" is not required for appliances that are listed as flammable vapor ignition resistant. 

 


