
NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-661-5880 

 

 

Foundation Pipe Sleeves 

 

Code: 2012 Plumbing Code Date: September 1, 2011 

Section: 305.5 

 

Question: 

Is a pipe sleeve required when the pipe passes within 12” of the foundation? 

 

Answer: 

Yes, Section 305.5 requires a pipe sleeve when the distance between the top of the pipe and the 

bottom of the foundation is 12” or less. If the distance between the top of the pipe and the bottom 

of the foundation is greater than 12”, a pipe sleeve is not required. 

 

 


