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Question: 
What pipe sizes may be used when the code requires the pipe sleeve to be two pipe sizes larger 
than the drain pipe? 

 
Code Analysis: 
305.3 Pipes through or under footings or foundation walls. 
Any pipe that passes within 12 inches (305 mm) of the bottom 
of the footing or through a foundation wall shall be provided 
with a relieving arch, or a pipe sleeve. Pipe sleeves for foundation 
walls shall be built into the foundation wall. The sleeve 
shall be two pipe sizes greater than the pipe passing through 
the wall. Piping shall not be run under pier footing (refer to 
Section 307). Annular spaces between sleeves and pipes shall 
be filled or tightly sealed in an approved manner. Annular 
spaces between sleeves and pipes in fire-resistance-rated 
assemblies shall be filled or tightly sealed in accordance with 
the North Carolina Building Code. Only sleeves through foundation 
or exterior building walls shall be sealed on both sides. 

 
PIPE SIZES. For the purposes of determining the minimum 
size of pipe required, cross-sectional areas are the essential 
characteristic, not the pipe diameter. When the Code instructs 
to “increase by one pipe size,” some pipe sizes may not be commercially 
available. The following pipe sizes are presumed to 
be commercially available: ½ , ¾ , 1, 1 ¼ , 1 ½ , 2, 2 ½ , 3, 3 ½ , 4, 
4 ½ , 5, 6, 7, 8, 9, 10. 

 
Answer: 
The pipe sizes as defined in Chapter 2 may be used when the sleeve is required to be increased 
two pipe diameters. For a 3” drainage pipe, 3 ½” is one pipe size larger, therefore; the pipe 
sleeve through a foundation wall may be 4”. 


