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NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-647-0000 

CSST Bonding Requirements for Contractors and Code Official 

(Arc-Resistant CSST Bonding) 

 

Code: 2018 Fuel Gas Code Date: August 26, 2019 

Section: 310.1.1  

Code: 2018 NC Residential Code 

Section: G2411.1         

 

Question: 

What Certificate is the Code Official required to have in order to inspect the bonding of CSST 

piping required by NC FGC Section 310.1.1?  

 

Answer: 

A Level I Electrical Certificate at a minimum. 

 

Follow-up Question #1: 

Is the contractor required to have an electrical contractor’s license to perform the bonding of 

CSST? 

 

Answer: 

NC General Statute 87-43 requires an electrical contractor’s license when installing wiring or 

equipment. NC General Statute 87-43.1 provides exceptions for when a license is not required, 

which includes the bonding of CSST. An electrical contractors license is not required if the 

bonding can be properly performed outside of the electrical panel.  This is as a result of an 

amendment to NCGS 87-43.1 (8) which became effective April 24th, 20131.   

 

Per the State Board of Examiners of Electrical Contractors, in instances where it is required to 

enter the electrical panel to perform the required bonding, the contractor would be required to 

hold an electrical contractors license.  Further information on this topic can be found on the State 

Board of Examiners of Electrical Contractors website at the following link: 

 

http://ncbeec.org/wp-content/uploads/2013/05/CSST-Bonding-Board-Determination-Letter.pdf 

 

The letter referenced in the link above is attached to the end of this document for convenience. 

 

                                                 
1 http://www.ncga.state.nc.us/Sessions/2013/Bills/Senate/PDF/S148v3.pdf 

 

http://ncbeec.org/wp-content/uploads/2013/05/CSST-Bonding-Board-Determination-Letter.pdf
http://www.ncga.state.nc.us/Sessions/2013/Bills/Senate/PDF/S148v3.pdf
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Follow-up Question #2: 

For arc-resistance coating, NC-specific code language allows an exception to the supplemental 

bonding requirements of 310.1.1.  However, does the NC Electrical code Article 250.104(B) 

require it to be bonded with #6 cu? 

 

Answer: 

No. 

Here is a reprint of NC Electrical Code 250.104 (B) (2017) for reference: 

 

(B) Other Metal Piping.  If installed in, or attached to, a building or structure, a metal 

piping system(s), including gas piping, that is likely to become energized shall be bonded 

to any of the following: 

(1) Equipment grounding conductor for the circuit that is likely to energize the piping 

system 

(2) Service equipment enclosure 

(3) Grounded conductor at the service 

(4) Grounding electrode conductor, if of sufficient size 

(5) One or more grounding electrodes used, if the grounding electrode conductor or 

bonding jumper to the grounding electrode is of sufficient size 

 

The bonding conductor(s) shall be sized in accordance with 250.122, and equipment 

grounding conductors shall be sized in accordance with Table 250.122 using the rating of 

the circuit that is likely to energize the piping system(s).  The points of attachment of the 

bonding jumper(s) shall be accessible. 

 

As can be seen in the excerpt, there is no unique requirement for bonding CSST vs. any other 

metal gas piping from the NEC perspective.  The most typical scenario used to bond gas piping 

(CSST or other) is via Article 250.104(B)(1), whereby the gas piping is connected to the 

appliance usually with metallic threaded couplings that are metal-to-metal.  With the metal-to-

metal attachment of the CSST coupling to the gas inlet of the bonded appliance, this is meeting 

250.104(B)(1), as this fulfills the “…shall be bonded to any of the following..” requirement, as 

the gas piping is now electrically continuous with the equipment grounding conductor.  

 

Also please refer to definitions in NC Electrical Code, chapter 1: 

 

Bonded (Bonding). Connected to establish electrical continuity and conductivity. 

 

The metal-to-metal pipe threads provide the bonding. 
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Follow-up Question #3 

The 2012 code, prior to any amendments, required the bonding to occur where the gas service 

entered the building.  In the 2018 code, several sections were added under the CSST Bonding 

section, (310.1.1.1 – 310.1.1.5) are any of these requiring the bond point connection to be where 

the gas service enter the building? 

 

Answer: 

No. 

 

Section 310.1.1.1 or following subsections do not require the bonding connection be attached 

where the gas service enters the building.  In any given building it may be the most practical 

place to put it, but it is not the only place.  Section 310.1.1.3 does put a hard limit of 75 ft for the 

maximum length, no matter where it is connected.  Also, Sections 310.1.1.4 refers to NFPA 70 

(this would be the NC Electrical Code) on how the bonding connection is to be properly done, 

and Section 310.1.1.5 clarifies that the bonding devices used need to be listed in accordance with 

UL 467. 

 

Although a licensed electrician may not be required by the NC State Board of Examiners of 

Electrical Contractors to perform the bonding connections, whoever does the connections has to 

do it in no less of a compliant manner than is required by the Fuel Gas Code and the NC 

Electrical Code. 

 

Follow-up Question #4 

When buying or selling a home, the Licensed Home Inspector noted potential issues with the 

CSST.  Is lawfully installed CSST piping that was installed prior to the code requiring it be 

bonded with #6 copper required to be brought up to current standards? 

 

Answer 

The supplemental bonding requirements are not retroactive by minimum code.  It can be very 

difficult to know when a given installation precisely occurred, therefore difficult to ascertain 

whether the installation was compliant with the codes at the time of installation (lawfully 

installed) or if the requirement was missed.  The generic CSST statement offered by a Licensed 

Home Inspector is a recommendation the issue be reviewed by someone with more expertise in 

electrical bonding and CSST; not necessarily that the existing system shall be bonded in 

accordance with present code. 

 

See standard language at following link: 

https://www.ncdoi.com/OSFM/Engineering_and_Codes/Documents/HILT_Documents/CSS

TGasPiping.pdf 
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https://www.ncdoi.com/OSFM/Engineering_and_Codes/Documents/HILT_Documents/CSSTGasPiping.pdf
https://www.ncdoi.com/OSFM/Engineering_and_Codes/Documents/HILT_Documents/CSSTGasPiping.pdf
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