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Plenums Versus Habitable Rooms  

 

Code: 2012 Mechanical Code Date: September 1, 2011 

Section:  602.1 

 

Question: 

Would a habitable room be considered a plenum if it is used as part of the return air path from an 

adjacent habitable room or would a habitable room be considered a plenum if an HVAC unit 

with a free return is located within the room?  

 

Answer: 

No, Section 602.1 and Section 202 define a plenum as an enclosed portion of the building 

structure that is designed to allow air movement and thereby serve as part of an air distribution 

system.  Plenums are limited to uninhabited crawl spaces, areas above a ceiling or below the 

floor, attic spaces, and mechanical equipment rooms.  The code does not consider a habitable 

room intended for human occupancy containing air handling equipment with a free return to be a 

plenum space.  

 

 


