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Bricks and CMU Used as Mechanical Equipment Supports 

 

Code: 2018 Mechanical Code Date: March 15, 2019 

Section:  304.10.3 

Code: 2018 Residential Code Date: March 15, 2019 

Section:  M1305.1.4.1.3 

 

Question: 

Are un-mortared bricks allowed to support mechanical equipment in a crawlspace? 

 

Answer: 

No, Section 304.10.3i requires that bricks used to support mechanical equipment be held in place 

with mortar to provide a solid base not less than 8 inches by 8 inches in length and width and 

located at each corner of the appliance.  In addition, all masonry units, including CMU, that are 

stacked, are required to be mortared.   

 

 

Follow up Question #1: 

Are CMU units allowed to be used on their side for small appliances, such as 5 ton and smaller 

air handler cabinets commonly found in 1-and-2 family dwellings?  

 

Answer: 

Yes.  Although not designed for this orientation, the thickness of the concrete webbing is still 

more than adequate to support the weight of small air handlers, most of which are less than 200 

lbs.   

 

Formed concrete pads or approved prefabricated units installed per their instructions are also 

acceptable per NCMC 304.10.3. 

 

Follow up Question #2: 

Section 304.10.3 requires the unit to be supported a minimum of 2 inches above grade when 

supported from the ground.  Many times, the unit will be an air handler or furnace laying on its 

side, with ductwork attached to the ends.  Section NCMC 603.14ii prohibits ductwork from being 

installed within 4 inches of the earth; is this section voided by Section 304.10.3? 

 

Answer: 

No.  Follow the most restrictive requirement.  The unit may be also be a water heater, a 

dehumidifier with no attached ductwork, an end-mounted furnace in a tall crawl-space, or other 

scenarios unaffected by Section 603.14.  However, when there is ductwork attached to an air 

handler, the air handler needs to be supported in such a manner that Section 603.14 is also met.  



Both flex duct and sheet metal plenums are ductwork.  The plastic vapor barrier in a crawl space 

does not negate the 4-inch requirement in NCMC 603.14. 

 

 
                                                           
i 304.10 Under-floor and exterior grade installations. 

304.10.1 Exterior grade installations. Equipment and 

appliances installed above grade level shall be supported on 

a solid base or approved material a minimum of 2 inches (51 

mm) thick. 

304.10.2 Under-floor installation. Suspended equipment 

shall be a minimum of 6 inches (152 mm) above the adjoining 

grade. 

304.10.3 Crawl space supports. A support shall be provided 

at each corner of the unit not less than 8 inches by 8 

inches (203.2 mm by 203.2 mm). The unit shall be supported 

a minimum of 2 inches (51 mm) above grade. When 

constructed of brick, the bricks shall be mortared together. 

 

All units stacked shall be mortared together. Fabricated 

units, formed concrete, or other approved materials shall be 

permitted. 

 
ii 603.14 Location. Ducts shall not be installed in or within 4 

inches (102 mm) of the earth, except where such ducts comply 

with Section 603.8. 
 


