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CSST Bonding Requirements for Contractors and Code Official, Arc-Resistant CSST 

Bonding 

 

Code: 2012 Fuel Gas Code Date: August 18, 2014,  

Section: 310.1.1         Revised: November 1, 2016 

 

Question: 

What Certificate is the Code Official required to have in order to inspect the bonding of CSST 

piping required by NC FGC Section 310.1.1?  

 

Answer: 

A Level I Electrical Certificate at a minimum. 

 

Follow-up Question #1: 

Is the contractor required to have an electrical contractor’s license to perform the bonding of 

CSST? 

 

Answer: 

NC General Statute 87-43 requires an electrical contractor’s license when installing wiring or 

equipment. NC General Statute 87-43.1 provides exceptions for when a license is not required, 

which includes the bonding of CSST. An electrical contractors license is not required if the 

bonding can be properly performed outside of the electrical panel.  This is as a result of an 

amendment to NCGS 87-43.1 (8) which became effective April 24th, 20131.   

 

Per the State Board of Examiners of Electrical Contractors, in instances where it is required to 

enter the electrical panel to perform the required bonding, the contractor would be required to 

hold an electrical contractors license.  Further information on this topic can be found on the State 

Board of Examiners of Electrical Contractors website at the following link: 

 

http://ncbeec.org/wp-content/uploads/2013/05/CSST-Bonding-Board-Determination-Letter.pdf 

 

The letter referenced in the link above is attached to the end of this document for convenience. 

 

Follow-up Question #2: 

For arc-resistance coating, NC Amendment 310.1.1, Chapter 8 CSST. (141209 Item B-11)i  does 

not require the supplemental bonding of said CSST gas piping.  However, does the NC Electrical 

code Article 250.104(B) require it to be bonded with #6 cu? 

 

                                                 
1 http://www.ncga.state.nc.us/Sessions/2013/Bills/Senate/PDF/S148v3.pdf 

 

http://ncbeec.org/wp-content/uploads/2013/05/CSST-Bonding-Board-Determination-Letter.pdf
http://www.ncga.state.nc.us/Sessions/2013/Bills/Senate/PDF/S148v3.pdf
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Answer: 

No. 

Here is a reprint of NC Electrical Code 250.104 (B) for reference: 

 

(B) Other Metal Piping.  If installed in, or attached to, a building or structure, a metal 

piping system(s), including gas piping, that is likely to become energized shall be bonded 

to any of the following: 

(1) Equipment grounding conductor for the circuit that is likely to energize the piping 

system 

(2) Service equipment enclosure 

(3) Grounded conductor at the service 

(4) Grounding electrode conductor, if of sufficient size 

(5) One or more grounding electrodes used 

 

The bonding conductor(s) shall be sized in accordance with 250.122, using the rating of 

the circuit that is likely to energize the piping system(s).  The points of attachment of the 

bonding jumper(s) shall be accessible. 

 

As can be seen in the excerpt, there is no unique requirement for bonding CSST vs. any other 

metal gas piping from the NEC perspective.  The most typical scenario used to bond gas piping 

(CSST or other) is via Article 250.104(B)(1), whereby the gas piping is connected to the 

appliance usually with metallic threaded couplings that are metal-to-metal.  With the metal-to-

metal attachment of the CSST coupling to the gas inlet of the bonded appliance, this is meeting 

250.104(B)(1), as this fulfills the “…shall be bonded to any of the following..” requirement, as 

the gas piping is now electrically continuous with the equipment grounding conductor.  

 

Also please refer to definitions in NC Electrical Code, chapter 1: 

 

Bonded (Bonding). Connected to establish electrical continuity and conductivity. 

 

The metal-to-metal pipe threads provide the bonding. 

 

Keywords: 

Energized electrical panels 
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i 2012 NC Fuel Gas Code 

2012 NC Fuel Gas Code  
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310.1.1 Corrugated stainless steel tubing (CSST). (120312 Item B-3)  

310.1.1, Chapter 8 CSST. (141209 Item B-11)  
310.1.1 CSST. Corrugated stainless steel tubing (CSST) gas piping systems shall be bonded to the electrical service 

grounding electrode system at the point where the gas service enters the building. The bonding jumper shall be not 

smaller than 6 AWG copper wire or equivalent.  

CSST with an arc-resistant jacket listed by an approved agency for installation without the direct bonding, as 

prescribed in this section, shall be installed in accordance with Section 310.1 and the manufacturer’s installation 

instructions.  

The delayed effective date of this Rule is January 1, 2015.  

The delayed effective date of this Rule is January 1, 2016.  

The Statutory authority for Rule-making is G. S. 143-136; 143-138. 

 


