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Bryan Dale Robinson, CBO 

City of Raleigh 

Chief Building Official 

 

The following statements are provided in response to a request for a formal interpretation of section 

210.12(D) of the 2020 State Electrical Code. The original request (Appendix E) is attached. 

 

This interpretation uses terminology that has particular meaning in the National Electrical Code (NEC). 

References to the NEC are specific to the First Edition that is published by the National Fire Protection 

Association (NFPA) unless otherwise noted. The North Carolina State Electrical Code (State Electrical 

Code) consists of the First Edition NEC for a certain publication year with State Amendments that have 

been adopted by the North Carolina State Building Code Council (Building Code Council).  

 

All “Questions and Answers” of this interpretation are designed to be read together as part of a 

complete document. 

 

 

Question 1: 

When does the exception in section 210.12(D) apply? 

 

Answer 1: 

 

2020 State Electrical Code (2020 NEC with State Amendments) 

210.12(D)  

(D) Branch Circuit Extensions or Modifications — Dwelling Units, Dormitory Units, and 

Guest Rooms and Guest Suites. Where branch circuit wiring for any of the areas specified in 

210.12(A), (B), or (C) is modified, replaced, or extended, the branch circuit shall be protected 

by one of the following:  

(1) By any of the means described in 210.12(A)(1) through (A)(6)  

(2) A listed outlet branch-circuit-type AFCI located at the first receptacle outlet of the existing 

branch circuit  
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Exception: AFCI protection shall not be required where the extension of the existing branch 

circuit conductors is not more than 15.24 m (50 ft) and does not include any additional outlets 

or devices, other than splicing devices. This measurement shall not include the conductors 

inside an enclosure, cabinet, or junction box. 

 

When an extension of a circuit is taking place, there are two conditions that must be satisfied for the 

exception in section 210.12(D) to apply: 

1. the existing branch circuit is not extended more than 50 feet; and 

2. the existing branch circuit does not include and additional outlets or devices. 

 

 

Question 2: 

If a branch circuit conductor is being extended less than 50 feet in order to relocate existing receptacle 

outlets to another location (regardless of whether or not the receptacle outlets are new or are a reuse 

of the existing receptacle outlets), and the number of receptacle outlets is the same prior to and after 

the branch circuit conductor is extended, is AFCI protection required in that scenario pursuant to 

Section 210.12(D) or otherwise? 

 

Answer 2: 

The relocation of an existing receptacle outlet to another location is a modification to the existing 

branch circuit wiring. The modification of an existing branch circuit wiring is generally required by 

section 210.12(D) to possess AFCI protection, depending on the location of the outlet. The exception 

in section 210.12(D) is specific to extending existing branch circuit conductors. There is nothing in the 

language of the exception that implies the inclusion of additional circuit modifications such as 

relocating receptacle outlets. Therefore, AFCI protection would be required for relocating receptacle 

outlets on circuits that are regulated by section 210.12(D).  

  

 

Question 2a: 

If the answer to question 2 is yes, then in what circumstances, aside from relocating a panelboard, can 

a branch circuit conductor be extended less than 50 feet and not require AFCI protection? Does every 

extension of a branch circuit conductor to relocate an existing receptacle outlet from one location to 

another require AFCI protection? 

 

Answer 2a: 

The requirements to provide AFCI protection in the NEC began in the 2002 version. Until the 2014 NEC 

was published, there were no exceptions to AFCI requirements for extending existing branch circuits.  
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The original petition to include an exception to section 210.12(D) (originally 210.12(B) in the 2014 

NEC) was accepted in part by the Code Making Panels in the 2014 NEC. The original petition provides 

both the original text by the petitioner and a statement of substantiation to explain the intent behind 

the code change. The original petition is found below and found on page 81 of the attached Report on 

Proposals.  

 

The original text of the petitioner was specifically omitting “any added outlets” on the circuit as a 

qualification to apply the exception. Though the final language of the NEC uses the phrase “additional 

outlets”, the intent was to prohibit adding outlets to the circuit being extending which includes 

relocated receptacle outlets. Additionally, the petitioner explains in his substantiation that the need of 

the exemption was specifically for relocation of panelboards. There are no other reasons given from 

the petitioner or the Code Making Panel to suggest the intent of exception was to include anything 

other than relief from AFCI requirements when relocating panelboards.  

 

Other circumstances may use the exception without being specific to the intent if the scenario 

qualifies and unless such circumstances are contrary to the intent. The State Electrical Division 

contends that it was neither the intent nor the published language of the NEC that allows a relocated 

receptacle outlet to use the exception in section 210.12(D). Therefore, AFCI protection would be 

required for relocating receptacle outlets on circuits that are regulated by section 210.12(D). 

 

 

Report on Proposals – June 2013                  NFPA 

70 

  

2-115 Log #536 NEC-P02             Final Action: Accept in 

Principle 

(210.12(B)) 

_____________________________________________________________________________

_ 

Submitter: Dennis Alwon, Alwon Electric Inc. 

Recommendation: Add new text to read as follows: 

Exception: Where extension of the branch circuit does not include any added outlets or devices. 

Substantiation: Often times when changing a service in an older home the branch circuit 

conductors do not reach the new location of the panel. The wire is sometimes just spliced inside 

the panel to reach the termination points while other times the circuit may need to be extended a 

short distance to reach the new location. Since many areas are inspecting this differently  
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throughout the country this exception would clarify this section and bring uniformity 

throughout. 

Panel Meeting Action: Accept in Principle 

Revise the proposed wording to read as follows: 

"Exception: AFCI protection shall not be required where the extension of the existing 

conductors is not more than 1.8 m (6 ft.) and does not include any additional outlets or devices." 

Panel Statement: The revised wording provides clarity and satisfies the intent of the submitter. 

 

 

Question 3: 

Does the exception in Section 210.12(D) only apply to the extension of existing branch circuits when 

relocating a panelboard and no other scenario? 

 

Answer 3: 

As stated in Answer 2 of this document, other circumstances that were not necessarily intended at the 

time of creating the language in section 210.12(D) may arise and are not prohibited from using the 

exception. However, such circumstances shall not violate the requirements detailed in Answer 1.  

 

An example of a scenario unrelated to panelboard alterations includes where a room configuration is 

altered, and the supply side of a circuit is rerouted. Another example is when the circuit conductors 

are damaged, and a jumper wire is installed along with two junction boxes to bridge the two ends.   

 

 
 

 
 

Joseph Daniel Starling, PE 
Division Chief of Engineering | Field Operations 
Deputy State Fire Marshal   

North Carolina 
Office of State Fire Marshal 
1202 Mail Service Center 
Raleigh, NC 27699-1202 
919.397.6159 
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David Rittlinger, PE 

Chief Code Consultant 
NC Department of Insurance 

1429 Rock Quarry Road, Suite 105 

Raleigh, North Carolina 27610 
david. rittlinger@ncdoi.gov 

VIA EMAIL AND US MAIL 

RE: Request for Formal Interpretation 

Mr. Rittlinger: 

Please find enclosed a request for a formal interpretation by NCDOI of the 2020 
National Electrical Code (with North Carolina Amendments), Section 210.12(D). 

Please let me know if you have any questions or would like to discuss further. 

Sincerely, 

Bryan Dale Robinson, CEO 

Bryan Robinson 
City of Raleigh 

Chief Building Official 

Cc: Jason Ruff, Assistant Department Director, Planning and Development 

Catherine Hill, Senior Associate City Attorney 

Attachment.



APPENDIX E 

APPEALS 

NORTH CAROLINA 

BUILDING CODE COUNCIL 
1429 Rock Quarry Road, Suite 105 

Raleigh, North Carolina 27610 

(919) 647-0008 
david.rittlinger@ncdoi.gov 

APPEAL TO NCDOINCBCC Hearing Date | | 
GS 153A-374, GS 160A-434 GS 143-140, GS 143-141 

Formal Interpretation by NCDOI x Appeal of Local Decision to NCBCC. 

Appeal of Local Decision to NCDOI Appeal of NCDOI Decision to NCBCC. 

APPELLANT Bryan Robinson PHONE ( 919 ) 996 - _2445 x 

REPRESENTING ity of Raleigh 
ADDRESS One Exchange Plaza Suite 500 

CITY Raleigh STATE NC ZIP 27601 

E-MAIL bryan.robinson@raleighne.gov FAX ( ) s 

North Carolina State Building Code, Volume 2020 NEC - Section 210.12 (D) Exception 

REQUEST ONE: [ X] Formal Interpretation by NCDOI [ ] Appeal of Local Decision to NCBCC 
[ ] Appeal of Local Decision to NCDOI [ ] Appeal of NCDOI Decision to NCBCC 

Type or print. Include all background information as required by the referenced General Statutes and the 
attached policies. Attach additional supporting information. 

See Attachment 

REASON: 

See Attachment 

APPEAL TO NCDOI/NCBCC .< 
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ATTACHMENT TO APPENDIX E 

The City of Raleigh (the <City=) is seeking a formal interpretation of the 2020 National 

Electrical Code (with North Carolina Amendments), Section 210.12(D), which states as 

follows: 

<AFCI protection shall not be required where the extension of the 

branch circuit conductors is not more than (50 ft.) and does not include 

any additional outlets or devices, other than splicing devices.= 

The application of this section recently came into question with respect to improvements 

to an existing hotel building with sleeping units or guest rooms and suites with existing 

kitchenettes in each room (113 units total). The scope of work included replacing the 
existing kitchenette and countertop in each room, with no re-configuration of space in any 

unit or anywhere in the building. As part of that work, an existing branch circuit was 

extended and an existing outlet was relocated approximately 4-5 ft. from its existing 
location. The number of outlets is the same before and after the work. Since no additional 

receptacle outlets or devices were added and the existing receptacle outlet was only 

relocated, it was the City9s belief that the exception found in Section 210.12(D) applied 

and, thus, AFCI protection was not required. It should be noted that the relocated outlet 

was replaced with new equipment of single gang box and receptacle. 

Prior to issuing a CO for this project, the City was informed by Ben Wesley, Assistant 

Chief Electrical Code Consultant, that the NC State Electrical Division interprets Section 

210.12(D) to require AFCI protection in the above-described scenario. A copy of Mr. 

Wesley9s informal interpretation is attached hereto. Per Mr. Wesley9s interpretation, Mr. 

Wesley reads the phrase <additional outlets or devices= to mean <new outlets or devices= 

and to require AFCI protection every time an existing receptacle outlet is relocated, 

regardless of how far the branch circuit conductors are extended. Mr. Wesley also states in 

his interpretation that the exception in Section 210.12(D) is most commonly intended to 

apply to the extension of existing branch circuits when relocating a panelboard. Mr. Wesley 

also states that the exception in Section 210.12(D) can apply when cable or the conductors 

between two outlets need to be extend for a variety of reasons; however, there is no further 

explanation as to what those reasons may be, aside from relocating a panelboard. 

Due to the impact that this interpretation may have on projects in the future, the City would 

like to obtain a formal interpretation from NCDOI as to how Section 210.12(D) applies. 

Specifically, the City requests a formal interpretation as to the following questions: 

1. When does the exception in Section 210.12(D) apply?



2. Ifa branch circuit conductor is being extended less than 50 feet in order to relocate 

existing receptacle outlets to another location (regardless of whether or not the 

receptacle outlets are new or are a reuse of the existing receptacle outlets), and the 

number of receptacle outlets is the same prior to and after the branch circuit 

conductor is extended, is AFCI protection required in that scenario pursuant to 

Section 210.12(D) or otherwise? 

a. If the answer to question 2 is yes, then in what circumstances, aside from 

relocating a panelboard, can a branch circuit conductor be extended less than 

50 feet and not require AFCI protection? Does every extension of a branch 

circuit conductor to relocate an existing receptacle outlet from one location 

to another require AFCI protection? 

3. Does the exception in Section 210.12(D) only apply to the extension of existing 

branch circuits when relocating a panelboard and no other scenario? 

Thank you in advance for your assistance with this matter. Please let me know if you need 

any additional information or would like to discuss.



Robinson, Bryan 

From: Wesley, Ben <ben.wesley@ncdoi.gov> 

Sent: Monday, March 25, 2024 7:47 AM 

To: Whittington, Samuel A; Robinson, Bryan; Scerenscko, James 

Cec: Thomas, Daniel J; Faucette, Christopher S; Whittaker, Janet; Green, Tommy W; Berggren, 

Ryan 

Subject: Interpretation of Section 210.12(D) of The 2020 State Electrical Code 

Good morning, 

The following interpretation is in regard to branch circuit conductors extended to new and/or additional 

receptacle outlets in question. In the specific case at hand, there were also new luminaries installed within the 

kitchens underneath the shelves. | will assume that we are all in agreement that since these did not exist 

before the renovation, and the conductors and equipment were not relocated but added new, we are all in 

agreement that AFCI protection is required for these. If not, please feel free to reply disputing this 

requirement. 

This interpretation addresses the question(s) regarding the requirements for arc-fault circuit-interrupter (AFCI) 

protection for branch circuit extensions based on the 2020 State Electrical Code, including its related 

Amendments. The specific question is; is AFC protection required when the total number of receptacles, 

whether old, new or a combination of these remain the same after the installation is complete. 

Issue 1- When is AFCI protection required per section 210.12(D) based on the 2020 State Electrical Code for 

extension of a branch circuit? 

Answer 1- Based on Section 210.12(D), AFCI protection is required <[w]here branch circuit wiring for any of the 

areas specified in 210.12(A), (B), or (C) is modified, replaced, or extended, the branch circuit shall be protected 

by one of the following: 

(1) By any of the means described in 210.12(A)(1) through (A)(6), or (2) A listed outlet branch-circuit-type 
AFCI located at the first receptacle outlet of the existing branch circuit.= As we are aware, North 

Carolina has an amendment to the exception found in this Section which states <[AJFCI protection shall 

not be required where the extension of the existing branch circuit conductors is not more than 15.24 m 

(50 ft) and does not include any additional outlets or devices, other than splicing devices. This 

measurement shall not include the conductors inside an enclosure, cabinet, or junction box.= 

Issue 2- If an area has three existing receptacle outlets and two of these receptacle outlets are removed, the 

branch circuit conductors are extended to a new location, and two new receptacle outlets are installed, since 

the total number of receptacles remained the same, does this meet the allowance found in the exception that 

requires that no additional outlets can be added that permits the avoidance of installing AFCI protection? 

Answer 2- It is the opinion of the NC State Electrical Division that this scenario does not permit the omission of 

AFCI protection for the branch circuit extension. In the scenario described above, the total number of 

receptacle outlets did not increase, but for the two new receptacles, the conductors installed are new, as are 

the new outlet enclosures, and receptacle outlets.



This requirement is located in Article 210 which deals specifically with branch circuits. This term is defined in 

Article 100 as <[t]he circuit conductors between the final overcurrent device protecting the circuit and the 

outlet(s).= In this scenario, the additional outlets are the new receptacle outlets that were installed in a new 

location. In order for AFCI protection to not be required, two separate requirements shall be met. First, the 

total length of the new conductor or cable shall not exceed fifty feet not including the conductor or cable 

within the enclosure(s) and no additional outlets or devices shall be installed. Even if the new cable or 

conductors do not exceed fifty feet, these new conductors or cables do supply new (additional) receptacle 
outlets. 

Example: A contractor had a scope of work to rewire an existing bedroom. This bedroom had 5 receptacles 

existing within the room. The contractor removed all the conductors feeding these receptacles within this 
room back to the first outlet. The contractor then rewired the bedroom and at the end of the renovation there 
was still only 5 receptacles, but all the cables and conductors are new, with new receptacle boxes and 
receptacle outlets installed. Even though the number did not change, all the components are new and newly 
installed. The purpose of this exception, both from the NEC and amended by North Carolina is so that either a 

cable or the conductors between two outlets need to be extended for a variety of reasons, or more 

commonly, the location of a panelboard is relocated. In these instances, no additional (new) outlets are added, 

only the conductors or cables are extended to a new location not exceeding fifty feet. 

Lastly, the AFCI protection at a minimum is required to be located at the point where the extension is made. 
As required in 210.12, this device must be located in a readily accessible location. If the point of extension is 

not readily accessible, then an overcurrent device meeting these requirements may need to be installed within 
the panelboard serving the branch circuit. 

Benjamen (Ben) Wesley 
State Electrical Inspector 
Assistant Chief Electrical Code Consultant 

North Carolina 
Office of State Fire Marshal 
1202 Mail Service Center 
Raleigh, NC 27699-1202 

919.532.4175 
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