
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

January 21, 2020 
 
Jeff Vernon 
2145 Suttle Ave. 
Charlotte, NC 28208 
 
RE: 2012 NC Building Code, Section 1007.8 

Two-Way Communication Cable Fire-Resistance Rated Protection Requirement 

Mr. Vernon: 

This letter is in response to your request for formal interpretation dated January 13, 2020 that I received 
by email on January 13, 2020 and hardcopy on January 14, 2020.  You stated in your request: 

“We’re concerned that not all the facts were taken into consideration when the ruling was made on 
Jan 3rd.  The two-way communication system at the center of this appeal is required by section 
1007.8 of the 2012 NC Building Code which is a standalone code section apart from 1007.6.  To our 
understanding of the code, the two-way communication system required by 1007.8 is to be 
provided at each of the elevator landings for the use of people who are not able to use the stairs to 
egress the building as well as any firefighters or other responders reacting to an event in the 
building.  As such, we believe this system must be protected to the same degree as any other critical 
communication system, especially in a highrise building.  In fact, section 24.3.6.7 of NFPA 72-13, 
which was taken in by the BCC to be effective 1/1/2016, requires two-way in-building wired 
emergency communication systems to have a pathway survivable of level 2 or level 3 which equates 
to 2-hour protection.” 

Remarks: 

References in this letter to “NCBC” is intended to be the 2012 edition of the NC Building Code unless 
specified otherwise. 

References in this letter to “NFPA 72” is intended to be the 2013 edition of NFPA 72 unless specified 
otherwise. 

The two-way communication device required by NCBC, Section 1007.8 is provided for the purpose of 
persons that are unable to traverse the egress stairs to call and report their location and status.  It is 
not intended for the use of emergency responders. 

It is reasonable to apply NCBC, Section 907.2 and thus the requirement for NFPA 72 compliance to 
the two-way communication system as part of the fire alarm system. 

NFPA 72, Section 24.3.6.7 then requires pathway survivability level 2 or 3 for cables leading to or 
from the two-way communication device for survivability of the system. 

Pathway survivability level 2 (ref, NFPA 72, Section 12.4.3) and level 3 (ref. NFPA 72, Section 12.4.4) 
require 2-hour fire-rated protection. 



 

 

Conclusions: 

The attached January 3, 2020 email issued by me is incorrect as it did not fully consider the 
application of NFPA 72.  The cables associated with the two-way communication devices required by 
NCBC, Section 1007.8 are required by NFPA 72 to have 2-hour fire-rated protection. 

 
As a matter of reference, a copy of your letter of request and attachments (Attachment A below) are 
included with this letter. 

Please call if you have comments or questions. 
 
Sincerely, 
 
 
Carl Martin, RA 
Chief Code Consultant 
 
cc: File 

Robbie Davis, Chairman – BCC 
Wayne Hamilton, Chairman Fire Code Standing Committee – BCC 
Daniel Priest, RA, Chairman Building Code Standing Committee – BCC 
Tara Barthelmess – NC DOI 
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Attachment #1 – Email received from 
Jason Clark.  4 pages 



 

 

 
 



 

 

 
  



 

 

 
 



 

 

  

Attachment #2 – archived email 
from Richard Strickland updating 
NFPA version.  4 pages 



 

 

 
  



 

 

 
 



 

 

  



 

 

 
 
 

Attachment #3 – email thread between Eric Moore, 
Senior Code Official and Jason Clark re: requirements 
from NFPA 72-13.  4 pages 



 

 

 
  



 

 

 
 



 

 

 
 
 


