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Wayne Goodwin, Commissioner of Insurance
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April 21, 2016

Michael Newby

Assistant County Attorney
Davidson County

PO Box 1067

913 North Greensboro Street
Lexington, NC 27293-1067

RE: 2012 NC Residential Code
R302.1, Exterior Walls

Mr. Newby:

This letter is in response to your request for a specific interpretation dated 4/7/16. NCDOI Staff advised the
Davidson County Inspection Department to seek a legal opinion from the County attorney. I offer my opinion, but it
does not constitute an interpretation of the Technical Codes.

The 2012 NC Residential Code, R302.1 requires increased fire-resistance of the exterior wall as it is placed closer to
the property line. A wall that is 6-feet from the property line does not require a fire-resistance rating. A wall that is
2-feet from the property line requires a 1-hour fire-resistance rating. A shared wall (townhouse) that is on the
property line requires a 2-hour fire-resistance rating.

The Code does not address a building that crosses the property line. A separation, while not practical, would
obviously be at least 2-hours. The 2-most common solutions for a building that crosses the property line are:
- Combine the lots by plat (eliminates the property line), or
- Record deed restrictions on each affected lot to describe the condition.

Please call if you have comments or questions.

Sincerely, :
Barry Gupton, PE
Chief Code Consultant

cc: File
Clint Searcy, Davidson County
Chris Noles, PE, NCDOI
Bill Kirk, PE, NCDOI

attachments: 4/7/16 request
4/8/16 e-mail
10/25/13 interpretation
R302.1 Section and Table
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DAVIDSON COUNTY

OFFICE OF THE COUNTY ATTORNEY
Charles E. Frye Ill, County Attorney

Post Office Box 1067

913 N. Greenshoro Street

Lexington, North Carolina 27293-1067
336-236-3084
mike.newby@davidsoncountync.gov

April 7, 2016

Mr. Barry Gupton

Norih Carolina Departinent of Tnsurance
Chief Code Consultant

Code Services Section

#22 Chapanoke Road Suite 200
Raleigh, NC 27603

Re: Request for formal interpretation
Dear Mr. Gupton:

I am the Assistant County Attorney for Davidson County. A question has arisen concerning the
application of R302 of the 2012 Residential Code in Davidson County. Davidson County has a sizeable
section of shore line on High Rock Lake which is now a major recreational venue and growing residential
area. When the lake was originally created, developers established numerous small subdivisions around
the lake containing numerous very small (25 foot) lots which would be sub-standard under today’s
standards. Those lots and roads exist as parcels of record but most of these subdivisions were never
developed; however, with the expanding popularity of the lake area, individuals are purchasing tracts of
this land (usually comprised of several of these lots sold together) to build residences and vacation homes.
Occasionally the proposed house will straddle two of these platted lots as building sites are now dictated
by zoning set back regulations, the Flood Plain Ordinance and Health Department rules regarding septic
tanks.

The Davidson County Building Inspection Department has been interpreting Section R302 of the
2012 Residential Building Code to require these owners of several platted substandard lots to either create
a new deed recombining these lots into one description or to build the house in compliance with the
requirements of Table R302.1 (fire resistant standards with significant costs). If the lots are “recombined”
in a deed, besides the cost of obtaining such a document, there are other consequences as the Health
Department considers such a recombination as a new lot which would require the landowner meet
existing septic tank regulations which can result in creating an unbuildable tract.

I question whether the Davidson County Building [nspections Department’s approach is a valid
interpretation of the code regulation. As I read it, R302.1 specifically applies to two structures which are
built within five feet of existing lot lines: “R302.1 Exterior Walls. Construction, projections, openings and
penetrations of exterior walls of dwellings and accessory buildings shall comply with Table R302.1." 1
point to the use of the word “exterior” which is defined in the code as “an outside wall” and the use of the
plural — “dwellings and accessory buildings”. Also I question whether the purchase of prior platted lots in
one conveyance is in fact a combination of the lots creating a new tract and not just an amalgamation of




Mr. Barry Gupton
April 7, 2016
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separate lots. I also question the rationale of having a fire wall or other fire preventive measures placed in
the middle of someone’s home. The more logical argument is that this regulation applies to two
structures located within 5 feet of the properties’ boundary line (See Attachment A) which is reasonable
as fire resistant wall could prevent the spread of fire from one building to another where there are separate
structures.

In summary, Davidson County would like you to render a specific interpretation of the application
of R302.1 to the above described scenario. Your assistance in clarifying this matter is greatly appreciated.

Sincerely,

Michael K. Newby

Enclosure as stated

Cc: C. Searcy
G. Cornman
C. Frye
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From: Gupton, Barry

Sent: Friday, April 08, 2016 9:19 AM

To: Kirk, Bill

Subject: RE: Question about One House On Three lots

| think you have already told him as much as you can. If he needs more in writing, then that needs to come from his
attorney. | would probably suggest some type of deed restriction/statement recorded on each of the 3-deeds to
describe what the current owner is doing. Thanks. Barry.

From: Kirk, Bill

Sent: Monday, April 04, 2016 7:56 AM

To: Gupton, Barry <Barry.Gupton@ncdoi.gov>
Subject: Question about One House On Three lots

Hello Barry, I had a question from Beau Chollett with Davidson County inspections. An owner of 3 lots wants
to build his house on these three lots without combining them into one lot. I have spoken with Mike about this
and we think that the county attorney needs to decide the legal aspect of this. We also think that if the attorney
decides that the owner can do this , as far as code requirements, it would be treated as one house on one lot. I
had a conversation with Beau about this and he wanted something in writing. What I have below is what I told
Beau in our conversation, with some minor editing from Mike. He asked me to let you review the response
before I emailed to Beau. Thanks, Bill.

Beau,
This email is a follow up to our telephone conversation concerning your question:
Can an owner of three adjacent lots build his house on all three lots without combining the lots?

This issue would need to be decided by the county attorney. If the attorney decides that the owner can build his
house on his lots I would consider it as one house on one piece of property as related to the Residential Code for
construction.

I hope this information is helpful.

Bill Kirk, PE

Chief Residential Code Consultant
Engineering Division

Office of the State Fire Marshal

North Carolina Department of Insurance
(919) 661-5880 ext. 229

bill kirk@ncdoi.gov



INFORMAL CODE INTERPRETATION

NC Department of Insurance
Office of the State Fire Marshal - Engineering Division
1202 Mail Service Center, Raleigh, NC 27699-1202
919-661-5880

Location on Lot Related to Zoning, Deed Restrictions and Covenants

Code: 2012 Residential Code Date: September 18, 2012
Section: R302, Tabie 302.1 Rev 1: October 25, 2013
Question:

Can zoning, deed restrictions, and covenants be used to supersede the 3 feet fire separation
distance requirements of Section R302 for two houses?

Answer:
Zoning and covenants are subject to change and are not recognized by the Department of
Insurance. They would not qualify to supersede the code requirements of Section R302.

Deed restrictions may be accepted to reduce the distance of a structure to the property line but
the two structures are still subject to the intent of the separation requirements listed in Section
R302. If the deed restrictions maintains a 6 feet or greater separation between the two houses
then no requirements for fire-resistive construction is necessary. If the separation is less than 6
feet, then the fire-resistive construction requirements of Section R302 are required. See below
for examples.

Townhouses and duplexes are subject to the requirements of Section 302.2.
See page 2 for examples.
Revision Note:

Revised the separation distance references to reflect a change in the code that was approved by
the NC Building Code Council on June 1, 2013.

Page 1 of 2
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BUILDING PLANNING

R301.6 Roof load. The roof shall be designed for the live load
indicated in Table R301.6 or the snow load indicated in Table
R301.2(1), whichever is greater.

R301.7 Deflection. The allowable deflection of any structural
member under the live load listed in Sections R301.5 and
R301.6 shall not exceed the values in Table R301.7.

R301.8 Nominal sizes. For the purposes of this code, where
dimensions of lumber are specified, they shall be deemed to be
nominal dimensions unless specifically designated as actual
dimensions.

TABLE R301.6

MINIMUM ROOF LIVE LOADS IN POUNDS-FORCE
PER SQUARE FOOT OF HORIZONTAL PROJECTION

TRIBUTARY LOADED AREA IN
SQUARE FEET FOR ANY
STRUCTURAL MEMBER
ROOF SLOPE 0to 200 | 201 to 600 | Over 600
Flat or rise less than 4 inches per
foot (1:3) 20 - 12
Rise 4 inches per foot (1:3) to 16 14 12
less than 12 inches per foot (1:1)
Rise 12 inches per foot (1:1) 12 12 12
and greater
For SI: 1 square foot = 0.0929 m?, 1 pound per square foot = 0.0479 kPa,

1 inch per foot = 83.3 mm/m.

TABLE R301.7
ALLOWABLE DEFLECTION OF STRUCTURAL MEMBERS="c.4.¢

ALLOWABLE

STRUCTURAL MEMBER DEFLECTION
Rafters ha\fipg slopes greater than 3:12 with no 17180
finished ceiling attached to rafters
Interior walls and partitions H/180
Floors and plastered ceilings L/360 A
All other structural members L/240
Exterior walls with plaster or stucco finish H/360
Exterior walls—wind loads® with brittle finishes H/240
Exterior walls—wind loads? with flexible finishes L/1204
Lintels supporting masonry veneer walls® L/600

Note: L = span length in inches, H = span height in inches.

a. The wind load shall be permitted to be taken as 0.7 times the Component
and Cladding loads for the purpose of the determining deflection limits
herein.

b. For cantilever members, L shall be taken as twice the length of the cantile-
ver.

¢. For aluminum structural members or panels used in roofs or walls of sun-
roommn additions or patio covers, not supporting edge of glass or sandwich
panels, the total load deflection shall not exceed L/60. For continuous alu-
minum structural members supporting edge of glass, the total load deflec-
tion shall not exceed L/175 for each glass lite or L/60 for the entire length
of the member, whichever is more stringent. For sandwich panels used in
roofs or walls of sunroom additions or patio covers, the total load deflec-
tion shall not exceed L/120.

d. Deflection for exterior walls with interior gypsum board finish shall be
limited to an allowable deflection of H/180.

e. Refer to Section R703.7.2,

cists. builteun | il

SECTION R302
FIRE-RESISTANT CONSTRUCTION

R302.1 Exterior walls. Construction, projections, openings
and penetrations of exterior walls of dwellings and accessory
buildings shall comply with Table R302.1.

Exceptions:

1. Walls, projections, openings or penetrations in walls
perpendicular to the line used to determine the fire

separation distance. Townhouse projections shall
comply with R302.2.5,

2. Walls of dwellings and accessory buildings located
on the same [ot.

3. Detached tool sheds and storage sheds, playhouses
and similar structures exempted from permits are not
required to provide wall protection based on location
on the lot. Projections beyond the exterior wall shall
not extend over the lof line.

4. Detached garages accessory to a dwelling located within
2 feet (610 mm) of a lot line are permitted to have roof
eave projections not exceeding 4 inches (102 mm).

5. Foundation vents installed in compliance with this
code are permitted.

R302.2 Townhouses. Each townhouse shall be considered a
separate building and shall be separated by fire-resis-
tance-rated wall assemblies meeting the requirements of Sec-
tion R302.1 for exterior walls.

Exception: If an automatic residential fire sprinkler is
installed, a common 1-hour fire-resistance-rated wall
assembly tested in accordance with ASTM E 119 or UL 263
is permitted for townhouses if such walls do not contain
plumbing or mechanical equipment, ducts or vents in the
cavity of the common wall. The wall shall be rated for fire
exposure from both sides and shall extend to and be tight
against exterior walls and the underside of the roof sheath-
ing. Electrical installations shall be installed in accordance
with Section R302.4.

R302.2.1 Continuity. The fire-resistance-rated wall or
assembly separating fownhouses shall be continuous from
the foundation to the underside of the roof sheathing, deck
or slab. The fire-resistance rating shall extend the full length
of the wall or assembly, including wall extensions through
and separating attached enclosed accessory structures.

R302.2.2 Parapets. Parapets constructed in accordance
with Section R302.2.3 shall be constructed for townhouses
as an extension of exterior walls or common walls in accor-
dance with the following:

1. Where roof surfaces adjacent to the wall or walls are
at the same elevation, the parapet shall extend not less
than 30 inches (762 mm) above the roof surfaces.

2. Where roof surfaces adjacent to the wall or walls are
at different elevations and the higher roof is not more
than 30 inches (762 mm) above the lower roof sur-
face.

Exception: A parapet is not required in the two
cases above when the roof is covered with a mini-

2012 NORTH CAROLINA RESIDENTIAL CODE



TABLE R302.1

EXTER

IOR WALLS

BUILDING PLANNING

EXTERIOR WALL ELEMENT

MINIMUM
FIRE-RESISTANCE RATING

MINIMUM FIRE
SEPARATION DISTANCE

1 hour-tested in accordance with ASTM E 119 or

Walls (M ceTaed) UL 263 with exposure from both sides <ileet
(Not fire-resistance rated) 0 hours = 5 feet
L (Fire-resistance rated) 1 hour on the underside =2 feet to 5 feet
Projections :
(Not fire-resistance rated) 0 hours 5 feet
Not allowed N/A < 3 feet
Openings in walls 25% maximum of wall area 0 hours 3 feet
Unlimited 0 hours 5 feet
: Comply with Section R302.4 < 5 feet
Penetrations All -
None required 5 feet

For SI:
N/A = Not Applicable.

1 foot = 304.8 mm.

mum class C roof covering, and the roof decking or
sheathing is of noncombustible materials or
approved fire-retardant-treated wood for a dis-
tance of 4 feet (1219 mm) on each side of the wall
or walls, or one layer of */-inch (15.9 mm) Type X
gypsum board is installed directly beneath the roof
decking or sheathing, supported by a minimum of
nominal 2-inch (51 mm) ledgers attached to the
sides of the roof framing members, for a minimum
distance of 4 feet (1219 mm) on each side of the

wall or walls. No openings or penetrations includ-

ing dormers allowed within this 4 foot (1219 mm)
protected area.

3. Aparapet is notrequired where roof surfaces adjacent
to the wall or walls are at different elevations and the
higher roof is more than 30 inches (762 mm) above
the lower roof. The common wall construction from
the lower roof to the underside of the higher roof deck
shall have not less than a 1-hour fire-resistance rating,
The wall shall be rated for exposure from both sides.

R302.2.3 Parapet construction. Parapets shall have the
same fire-resistance rating as that required for the supporting
wall or walls. On any side adjacent to a roof surface, the para-
pet shall have noncombustible faces for the uppermost 18
inches (457 mm), to include counterflashing and coping
materials. Where the roof slopes toward a parapet at slopes
greater than 2 units vertical in 12 units horizontal (16.7-per-
cent slope), the parapet shall extend to the same height as any
portion of the roof within a distance of 3 feet (914 mm), butin
no case shall the height be less than 30 inches (762 mm).

R302.2.4 Structural independence. Each individual town-
house shall be structurally independent.

Exceptions:

1. Foundations supporting exterior walls or common
walls.

2. Structural roof and wall sheathing from each unit
may fasten to the common wall framing.

3. Nonstructural wall and roof coverings.

2012 NORTH CAROLINA RESIDENTIAL CODE

4. Flashing at termination of roof covering over com-

mon wall,

5. Townhouses separated by a common 1-hour
fire-resistance-rated wall as provided in Section
R302.2.

as



