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Fire Sprinkler System Completion and Building Occupancy 

 

Code: 2012 Fire Prevention Code Date: September 1, 2011 

Section: 1414.1 

 

 

Question #1: 

Can a building be occupied if the sprinkler system has not been completed? 

 

Answer #1: 

No, except as identified in Section 105.3.3 of the Fire Prevention Code, Section 1414.1 prohibits 

the occupancy of a building until the automatic sprinkler system has been tested and approved by 

the code official. 

 

It should be noted that this section also applies to under-designed and partial systems required by 

the fire code. A sprinkler system that does not work as designed is required to be repaired in 

accordance with Section 901.4.2 or removed in accordance with Section 901.4.4 of the Fire 

Prevention Code. 

 

Question #2: 

Can an existing building be occupied if the sprinkler system is disabled due to repair? 

 

Answer #2: 

Yes, subject to the approval of the code official.  Section 901.7 of the fire code allows the code 

official to either evacuate the building or provide a fire watch until the protection system is 

returned to service. 

 


