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Optional Permits 

 

Code: 2012 Fire Prevention Code Date: September 1, 2011 

Section: 105.1.2 

 

Question: 

If a jurisdiction does not adopt a permit provision in Section 105.1.2 identified as “Optional”, 

does that mean the code is exempted for that provision? 

 

Answer: 

No. An optional permit simply allows the jurisdiction to require the application of the permit, it 

does not exempt a portion of the Fire Prevention Code to be followed. A jurisdiction that creates 

an ordinance to require an “optional” permit establishes a way to inform the Authority Having 

Jurisdiction. A permit may trigger the necessity for separation of hazards, the establishment of a 

safety plan or an evacuation plan that may have been otherwise overlooked. 

 

For example, Item #3 of Section 105.6.17 contains a provision for an optional permit to store, 

handle or use more than 60 gallons of a Class II or Class IIIA liquid outside of a building. If a 

jurisdiction has not adopted this provision, the owner/designer is simply not required to apply for 

a permit from the jurisdiction when more than 60 gallons of Class II or Class IIIA liquid is stored 

on the property. The owner/designer is still obligated to comply with the minimum safety 

guidelines provided within the Fire Prevention Code. 
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