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NC Dept of Insurance 

Office of the State Fire Marshal – Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-661-5880 

 

 

Change of Occupancy - Residential 

 

Code: 2015 NC Existing Building Code   Date: June 13, 2016 

 

Section: 1012.2 

 1401.2 

 

Question: 

I have a building in the downtown district and I would like to convert the second floor to a residential 

occupancy. There is an existing mercantile occupancy below. Do I have to install a sprinkler system? 

 

Answer:  

Option 1: 

Selecting the Work Area Compliance Method and utilizing Chapter 10 for a change of occupancy may 

eliminate the requirement to install a sprinkler system.  

 

If the second floor is changed to an R-3 occupancy (no more than 2 dwelling units), then since R-3 is 

designated as the lowest hazard for sprinklers in Table 1012.2.1, sprinklers would not be required in 

accordance with Section 1012.2.1.2. This assumes the alteration work in conjunction with the change of 

occupancy does not require sprinklers. For a change of occupancy to R-1 or R-2, the requirement for 

sprinklers depends on the previous occupancy and whether or not the hazard is increased by changing to R-

1 or R-2. 

 

For alteration work, sprinkler requirements are triggered if the occupant load or fire area is increased per 

Section 804.2.2. Since there is no fire area or occupant load threshold for an R occupancy per Section 

903.2.8 of the NC Building Code, as long as there is no increase in square footage, such as taking non-

habitable area under roof and altering it to create habitable area, or increasing the occupant load, such as 

changing a mercantile 2nd floor storage use based on 300 gross sq. ft./person to a residential use based on 

200 gross sq. ft./person, then no sprinkler system would be required. 

 

Separation requirements would still need to be addressed separately from the sprinkler requirement. All of 

the sections of Chapter 10 should be considered based on the specifics of the change of occupancy. 

 

Option 2:  

Selecting the Performance Compliance Method and utilizing Chapter 14 to analyze the existing building 

may eliminate the requirement to install a sprinkler system. 

 

The existing building should be analyzed as a mixed use building with residential and mercantile 

occupancies. The building analysis scores should be calculated based on the safety components in the 

existing building, including designation for no sprinkler system.  
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If a passing safety score is achieved considering all of the safety elements in the building, the building is 

considered code compliant without sprinklers. 
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