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Change of Occupancy 

 

Code: 2015 Existing Building Code   Date: October 9, 2015 

Section: 407 

  

Question:   

Does Table 407.1 allow a Group B occupancy to change to a Group A-2 occupancy without requiring 

sprinklers when sprinklers would be required for the A-2 occupancy in new construction? 

 

Answer: 
No. Table 407.1 is intended to provide guidance when the occupancy changes and the code provisions are similar 

regarding the specific occupancy. Any safety provisions that are more stringent for the new occupancy than what 

would be required for the existing occupancy should be applied to the building. 

 

Section 407.1 states in part: 

 

“…the use or occupancy of existing buildings shall be permitted to be changed and the building is allowed to be 

occupied for purposes in other groups without conforming to all of the requirements of this code for the groups…” 

 

While the new occupancy may not be subject to all requirements for that occupancy for new construction, the 

provisions that are more stringent than what would be required for the existing occupancy govern and are required. 
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