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Statement of Compliance 

 

Code: 2012 NC Energy Conservation Code Date: 5/23/2013 

Section: 503.2.9.3 

 

Question: 

Does the Statement of Compliance-HVAC System Installation document, referenced in Section 

503.2.9.3 and located in Appendix 5, need to be completed by the Engineer-of-Record? 

 

Answer: 

The Board that interprets the responsibilities and limits of the Professional Engineering 

Licensure Laws is the NC Board of Engineers and Land Surveyors (www.ncbels.org).  This 

question to Section 503.2.9.3 was posed to this Board, and the response is provided in this 

document for convenience: 

 

Beginning of Response- 

The NC Board of Examiners for Engineers and Surveyors, notes that there is a recognizable 

break in scope between the production of permit drawings and Construction Administration or 

site observations and because of this the initial engineer, or engineer of record may complete, 

however is Not required to complete the code required site observation or Appendix 5 and that it 

May be completed by a second third party engineer that is local to the project if the end user so 

chooses. 

 

A successor (or second) engineer can only certify as to items that the PE can verify under his/her 

responsible charge and must do adequate observation (or supervise an employee of the PE who 

makes the observations) to do so.  Reference is to Board Rule 21-56.0701(c)(3) and (4) for the 

requirements of responsible charge. 

-End of Response. 

 

 

 

Keywords: 

 

 

 

 


