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Duct Tightness Testing Requirement-Replacement Ductwork 

 

Code: 2012 NC Energy Conservation Code Date: February 4, 2013 

Section: 403.2.2 

 

Code: 2012 NC Residential Code Date: February 4, 2013 

Section: N1103.2.2 

 

Question: 

Are the duct tightness testing requirements of Section 403.2.2 required in existing buildings for 

replacement of existing ductwork? 

 

Answer: 

Yes, in cases where a replacement is so extensive that all the ductwork outside of the thermal 

envelope (per system) is replaced to the boots, then a duct tightness test is required. 

 

Exception 2 to NC Energy Conservation Code 403.2.2 (reprinted below) clearly exempts partial 

system replacements or additions.  Requiring a duct tightness test for extensive ductwork 

replacement as described above is consistent with the requirements for new construction, since 

only duct systems outside of the thermal envelope are required to be tested.   

 

NCECC 403.2.2 & NCRC N1103.2.2 - Exception to testing requirements: 

1. Duct systems or portions thereof inside the building thermal envelope shall not be required to 

be leak tested. 

2. Installation of a partial system as part of replacement, renovation or addition does not require 

a duct leakage test. 

 

Over the past year, several problems have arisen with baseboard registers and difficulties in 

sealing them or even reattaching ductwork to them; these have been handled on a case-by-case 

basis, and there may be other scenarios out there that you may come across over time that will 

also need to be evaluated on a case-by-case basis. 
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