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INFORMAL CODE INTERPRETATION 

NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-661-5880 

 

 

Change in Occupancy or Use 

 

Code: 2012 Energy Code Date: January 22, 2013 

Section: 101.4.4 

 

Question: 

To what extent does the energy code require upgrades to a facility in a change of occupancy or 

use, per NC ECC 101.4.4? 

 

Answer: 

The first sentence in Section 101.4.4 states that spaces undergoing a change in occupancy that 

would result in an increase in demand for either fossil fuel or electrical energy shall comply with 

this code.  This sentence is ambiguous with respect to the intent of the Applicability descriptions 

in Sections 101.4.1, 101.4.2, and 101.4.3.  This first sentence is interpreted to require that new 

work performed shall meet the requirements for new construction or as otherwise allowed under 

section 101.4.1, 101.4.2, 101.4.3.  Envelope components, appliances, and equipment not part of 

the scope of work resulting from the change in occupancy need not be updated solely for energy 

conservation purposes.  However, the designer is encouraged to identify the merit of updates for 

consideration to the owner which then may be elected to be implemented. 

 

The second sentence in section 101.4.4 states that where the use in a space changes from one use 

in Table 505.5.2 to another use in Table 505.5.2, the installed lighting wattage shall comply with 

section 505.5. The interpretation of the first sentence stated above does not alter this 

requirement. 

 

Section 101.4.5 indicates that any nonconditioned space that is altered to become conditioned 

space shall be required to be brought into full compliance with this code.  The interpretation 

above of the first sentence of section 101.4.4 does not alter this requirement. 
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