
Page | 1 

 

NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-647-0001 

 

 

Listed and Labeled Hydromassage Bathtubs 

 

Code: 2020 Electrical Code Date: September 28, 2023 

Sections: 680.74, 90.7, & 110.3 

 

 

Question 1:  

Are the internal wiring and components of a listed and labeled hydromassage bathtub regulated by 

the State Electrical Code (NEC with State Amendments)? 

 

Answer 1:  

90.7 Examination of Equipment for Safety. . . .  

It is the intent of this Code that factory-installed internal wiring or the construction of 

equipment need not be inspected at the time of installation of the equipment, except to 

detect alterations or damage, if the equipment has been listed by a qualified electrical testing 

laboratory that is recognized as having the facilities described in the preceding paragraph 

and that requires suitability for installation in accordance with this Code. . . .  

 

A listed and labeled hydromassage bathtub is referred to as a listed assembly. The NEC does not 

regulate the internal wiring and components of a listed assembly. Section 110.3(B) implies that the 

manufacturer’s instructions of such listed assembly shall regulate the installation of the internal 

wiring and components. 

 

 

 

Question 2: 

Are the manufacturer’s instructions of individual internal components of a listed and labeled 

hydromassage bathtub required to be adhered to by the installer, and do such instructions modify 

the instructions of the overall listed assembly? 

 

Answer 2: 

The instructions described in section 110.3(B) are those from the manufacturer for the assembly as 

a complete unit that has met a standard specified by a qualified testing laboratory. The internal 

components of a listed assembly have been installed in a manner that meets such standard. The 

qualified testing laboratory is the entity responsible for the approval of the internal components 

including if such installations are compliant with any individual component’s instructions.  

 

Therefore, the installer shall be concerned only with the manufacturer's instructions of the listed and 

labeled assembly.  
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Question 3: 

Does the equipotential bonding system apply to the surrounding areas of a listed and labeled 

hydromassage bathtub? 

 

Answer 3: 

A listed and labeled hydromassage bathtub itself is regulated by the manufacturer’s instructions. 

The surrounding areas must also comply with any specifications deemed appropriate by the 

instructions for the assembly itself to be compliant. However, the surrounding areas must also be 

approved as compliant with the State Electrical Code because the surrounding areas are not covered 

under the approval of the assembly by the qualified testing laboratory.   

 

Therefore, the State Electrical Code is applicable to the surrounding areas of a listed and labeled 

hydromassage bathtub including any equipotential or other bonding system required by the Code. 

 

 

 

Question 4: 

Are faucets, spigots, piping, shower heads and wands, towel bars, or similar plumbing and 

decorative metal apparatus common to the surrounding areas of a listed and labeled hydromassage 

bathtub required to be bonded to the spa or tub assembly. 

 

Answer 4: 

680.74 Bonding. 

(A) General. The following parts shall be bonded together:  

. . .  

Exception No. 1: Small conductive surfaces not likely to become energized, such as air and 

water jets, supply valve assemblies, and drain fittings not connected to metallic piping, and 

towel bars, mirror frames, and similar nonelectrical equipment not connected to metal 

framing shall not be required to be bonded. 

 

Faucets, spigots, piping, shower heads and wands, towel bars, or similar plumbing and decorative 

metal apparatus common to the surrounding areas of a listed and labeled hydromassage bathtub are 

only required to be bonded to the spa or tub assembly if explicitly stated in the manufacturer's 

instructions of the assembly or if likely to become energized.  

 

The State Electrical Division considers small conductive surfaces are likely to become energized 

when such surfaces physically touch current-carrying conductors (insulated or not), current-carrying 

cable assemblies, or raceways that contain current-carrying conductors. However, if the small 

conductive surfaces have no contact with the electrical system, then such surfaces are not likely to 

become energized. 

 


