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Motion Detector Switched Means of Egress Emergency Illumination 

 

 

 

Code: 2008 North Carolina Electrical Code Date: February 16, 2011 

Section: 700.20 

 

Code: 2009 North Carolina Building Code 

Section: 1006.3 & 2701.1 

 

Question: 

Can means of egress emergency illumination as required by NCBC, Section 1006.3 be controlled 

by automatic motion sensor-type lighting switches? 

 

Answer: 

No.  The NC Electrical Code states the following concerning switching of emergency powered 

light circuits: 

The switch or switches installed in emergency lighting circuits shall be arranged so that 

only authorized persons have control of emergency lighting. 

Exception No. 1: Where two or more single-throw switches are connected in parallel to 

control a single circuit, at least one of these switches shall be accessible only to 

authorized persons. 

Exception No. 2: Additional switches that act only to put emergency lights into operation, 

but not disconnect them shall be permissible. 

This will be interpreted to mean that switches other than those required for maintenance or 

service of the circuit are prohibited.  Switches other than those required for maintenance or 

service are an additional source of circuit failure that the code intends to disallow.  In this case 

public safety is required ahead of energy savings. 

This document does not apply to means of egress illumination that is allowed by the code to be 

powered by sources other than emergency power. 
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