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Swimming Pool Equipotential Bonding Grid 
 
Code: 2008 Electrical Code Date: July 1, 2009 
Section: 680.26 (B)(2) 
 
Question: 
What is the requirement for an equipotential bonding grid around swimming pools? 
 
Answer: 
This question references a change from the 2005 Electrical Code with revisions in the 2008 
Electrical Code requiring that an equipotential bonding grid be established around the perimeter 
of the pool.  Equipotential bonding grids and their use are not new to the Code, yet are new to 
Article 680.  There is no change in the requirements for bonding metallic components of the pool 
under previous Code language.  This new Section adds to those requirements by installing an 
equipotential bonding grid under the paved walking surfaces extending outward to a minimum of 
3 feet and encompassing the top edge of the pool wall following the contour of that edge, still 
meeting the concept that all metallic sections or parts of the pool be bonded together to eliminate 
differences of "potential" between any metal components of the pool or surrounding conductive 
surfaces. 
 
In addition, an equipotential bonding grid is required whether a paved surface is installed 
or not, and applies to any permanent pool, inground or aboveground. This "grid" is 
manufactured by applying crisscrossed rebar, or minimum number 8 steel wire mesh, or a copper 
grid system comprised of minimum number 8 copper conductor installed in a uniformly spaced 
perpendicular grid pattern, placed between the earth and the concrete or within the concrete, with 
no insulating material separating the earth and concrete, or a single #8 bare copper conductor 
installed between 18 to 24 inches from the edge of the pool.  This change in 2008, in Section 
680.26(B)(2), would allow a single #8 bare copper conductor to be intalled within the area 
18 inches from the edge of the pool, out to 24 inches.  The purpose is to assure a grounding 
plane by which stray voltage might have a more effective path to earth. 
 
 


