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Bonding of Gas Piping 

 
Code: 2017 Electrical Code Date: June 12, 2018 
Section: 250.104(B) 

 
Question 1: 

How does section 310 of the NC Fuel Gas Code and section 250.104(B) of the NEC co-regulate 
the bonding of gas piping?  

 
Answer 1: 

The electrical code requires all gas piping likely to become energized to be bonded by one of 
five methods as a means to provide a fault path. The fuel gas code has restrictions to which 

method can be used that are determined by type of piping installed. There are three general types 
of gas piping: (1) all gas piping except CSST; (2) CSST that is not arc-resistant; and (3) CSST 
that is arc-resistant. 
 

Therefore, the following methods of bonding shall be observed for the three piping categories.  
 

Piping Category 1: NC Fuel Gas Code § 310.1 Pipe and tubing other than CSST. Each 
above-ground portion of a gas piping system other than corrugated stainless steel tubing 

(CSST) that is likely to become energized shall be electrically continuous and bonded to an 
effective ground-fault current path. Gas piping other than CSST shall be considered to be 
bonded where it is connected to appliances that are connected to the equipment grounding 
conductor of the circuit supplying that appliance. 

 
Use NEC 250.104(B) for Piping Category 1. 
 
 

Piping Category 2: NC Fuel Gas Code § 310.1.1 CSST. Corrugated stainless steel tubing 
(CSST) gas piping systems shall be bonded to the electrical service grounding electrode 
system. The bonding jumper shall be not smaller than 6 AWG copper wire or equivalent.  
 

Use the manufacturer’s instructions and NEC 250.104(B) excluding methods (1), (2), or (3) 
for Piping Category 2.  
 
 

Piping Category 3: NC Fuel Gas Code § 310.1.1 Exception: CSST with an arc-resistant 
jacket listed by an approved agency for installation without the direct bonding, as prescribed 
in this section, shall be installed in accordance with Section 310.1 and the manufacturer’s 
installation instructions. 

 
Use the manufacturer’s instructions and NEC 250.104(B) for Piping Category 3. 
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Question 2: 

If a metallic connection from the gas piping to the equipment grounding conductor that bonds an 
appliance exists via metal-to-metal welds, clamps, pipe threading, is the gas piping then 
“bonded” to the equipment grounding conductor?  
 

Answer 2: 

Yes. 
 
In addition to the metal pipe threads to connect the gas piping to the appliance, section 250.8 of 

the NEC recognizes eight additional methods for bonding. Once an approved metallic bond has 
exists between the gas piping and the equipment grounding conductor, section 250.104(B)(1) is 
satisfied.  
 

Therefore, this method is not allowed for bonding CSST that is not arc-resistant. CSST that is not 
arc-resistant is only allowed to use method (4) or (5) of section 250.104(B) of the NEC per 
section 310.1.1 of the NC Fuel Gas Code. See Question 1. 
 

 
 
Question 3: 

Except for Corrugated stainless steel tubing (CSST / Piping Category 2), both the NEC and NC 

Fuel Gas Code require bonding of gas piping only when the piping is likely to become energized. 
Are there any circumstances where piping is not likely to become energized?  
 
Answer 3: 

Yes. 
 
Gas piping is likely to become energized when such piping physically touches current-carrying 
conductors (insulated or not), current-carrying cable assemblies, or raceways that contain 

current-carrying conductors. Additionally, gas piping is likely to become energized when 
installed into an appliance that utilizes electrical energy.  
 
However, if the gas piping has no contact with the electrical system then the piping is not likely 

to become energized. 
 
Example 1: A set of gas logs with a 120 volt fan motor utilizes electrical energy shall require the 
gas piping to be bonded. 

 
Example 2: A set of gas logs without any electrical apparatus that uses electrical energy shall not 
require the gas piping to be bonded. 
 

Gas logs that have a battery or capacitor milliamp lighting mechanism is not consider as utilizing 
electrical energy for purposes of this interpretation. 
 
Corrugated stainless steel tubing (CSST / Piping Category 2) is always require to be bonded in 

accordance with section 310.1.1 of the NC Fuel Gas Code. 


