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General Rules for GFCI Protection of Receptacles in Non-Dwelling Applications 

 

Code: 2017 Electrical Code Date: August 12, 2019 

Section: 210.8(B) 

 

 

Question 1: 

For new installations, are ground fault circuit interrupters (GFCI) required for protection of 

receptacles in commercial kitchens?   

 

Answer 1: 

Yes.  

 

In kitchens that are in “other than dwellings”, section 210.8(B)(2) requires GFCI protection for 

personnel for all receptacles that possess either of the following characteristics: 

 

1. Single-Phase, 0-150 volts to ground, and 0-50 amps 

 

2. Three-Phase, 0-150 volts to ground, and 0-100 amps 

 

 

Note: “GFCI protection for personnel” has specific meaning within the context of the NEC and 

is distinguishable from “GFCI protection of equipment”. See Article 100 Definitions for Ground-

Fault Circuit Interrupter; and Ground-Fault Protection of Equipment.  

 

 

Question 2: 

If the receptacles that possess the aforementioned characteristics in Answer 1 are located in 

commercial kitchens and are replaced, will GFCI protection for personnel be required for such 

replaced receptacles when the original Code compliant installation did not possess GFCI 

protection. 

 

Answer 2: 

Yes, unless the exception in section 406.4(D)(3) applies.  

 

Replacement of receptacles must comply with section 406.4(D) of the 2017 NC Electrical Code. 

Section 406.4(D)(3) requires that replaced receptacles possess GFCI protection where other 

sections of the electrical code require GFCI protection. Therefore, section 406.4(D) requires the 

replaced receptacles in the commercial kitchen possess GFCI protection for personnel in 

accordance with section 210.8(B)(2). 
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Question 3: 

Can a Class C device be used to achieve GFCI protection for receptacles described in section 

210.8(B)? 

 

Answer 3: 

No. 

 

Section 210.8 requires ground-fault circuit-interrupter protection for personnel. The definition of 

a ground-fault circuit-interrupter in Article 100 requires characteristics for that of a Class A 

device. Because a Class C device exceeds the current to ground fault levels of a Class A device, 

protection with a Class C device cannot be defined as ground-fault circuit-interrupter protection 

for personnel. 

 

This interpretation only clarifies that where the Code requires GFCI protection for personnel, 

that a Class A device shall be installed. This interpretation is not suggesting that a Class C device 

or any similar protective devices cannot be installed where the Code does not require GFCI 

protection or in addition to a Class A device. 

 

 

Question 4: 

There is a cord-and-plug type machine in the service bay of a commercial garage that requires a 

three-phase receptacle be supplied by a circuit that has no less than a 60-amp circuit ampacity 

and protected by a 60-amp three-phase circuit breaker. Section 210.8(B)(8) requires that such 

receptacle possess GFCI protection for personnel. However, there appears to be no manufacturer 

fabricating a GFCI 60-amp three-phase receptacle or circuit breaker. Is there any Code compliant 

method that will allow the receptacle to be installed without GFCI protection?  

 

Answer 4: 

Yes. 

 

Whenever the NEC requires a device be utilized that is not yet available at the time the Code is 

adopted by the State, section 90.4 of the 2017 NEC permits the installation to comply with the 

most recent previous addition of the NEC where such installation can be deemed Code compliant 

without use of such device. Upon discovering an installation has no ability to comply with the 

2017 NEC due to a product requirement that is unattainable, the installer shall notify the 

electrical inspector of this circumstance. 

 

At this time, the State Electrical Division deems three-phase GFCI-type receptacles as 

unavailable. Additionally, the State Electrical Division only recognizes three-phase GFCI-type 

circuit breakers in the following amperages as available: 15, 20, 30, 40, and 50.  
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Question 5: 

There is a cord-and-plug type cooking appliance in a commercial kitchen that requires a three-

phase receptacle be supplied by a circuit that has no less than a 30-amp circuit ampacity and 

protected by a 30-amp three-phase circuit breaker. Section 210.8(B)(8) generally requires that 

such receptacle possess GFCI protection for personnel. Square D appears to be the only 

manufacturer that has a 30-amp three-phase circuit breaker on the market. The panelboard 

currently serving the kitchen is not manufactured by Square D and will not accept the installation 

of Square D circuit breakers. Is there any Code compliant method that will allow the receptacle 

to be installed without GFCI protection? 

 

Answer 5: 

No. 

 

The addition of a subpanel manufactured by Square D can be installed by feeding such panel 

from the non-Square D panelboard currently serving the kitchen. In extreme cases, the current 

non-Square D panelboard currently serving the kitchen could be replaced with a Square D 

panelboard. Because the three-phase circuit for the 30-amp receptacle has the ability to be GFCI 

protected in accordance with the 2017 NEC, the receptacle must possess GFCI protection for 

personnel in accordance with section 210.8(B)(2).  

 

 

Question 6: 

There are multiple receptacles in a building requiring GFCI protection in accordance with 

section 210.8(B). These receptacles are supplied by multiple branch circuits from a panelboard. 

Can a GFCI-type circuit breaker protecting the feeder supplying the panelboard or a GFCI-type 

main breaker within the panelboard be used in lieu of providing GFCI protection for each 

individual circuit.  

 

Answer 6: 

It depends. 

 

Section 215.9 allows for the feeder’s breaker (which includes a main breaker) to be GFCI-type in 

lieu of GFCI protecting each individual branch circuit only in lieu of the provisions specified in 

section 210.8 and 590.6(A). 

 

Example 1: A 120-volt, 20-amp outdoor receptacle where only section 210.8(B)(4) requires 

GFCI protection for personnel. The feeder supplying the panel that supplies the branch circuit for 

the outdoor receptacle is allowed to have the required GFCI protection for personnel in lieu of 

the provisions of section 210.8(B)(4). 

 

Example 2: A 120-volt, 20-amp outdoor receptacle is installed ten (10) feet from the inside wall 

of a swimming pool. Because the provisions of section 680.22(A)(4) and section 210.8(B)(4) 

require this receptacle to be GFCI protected, section 215.9 does not apply. This receptacle shall 

possess GFCI protection for personnel by either GFCI protecting the branch circuit, wiring the 

receptacle at this location off the load side of another GFCI-type receptacle or device, or by 

installing a GFCI-type receptacle at this location.  


