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Two Means of Egress Required for Child Day Care Rooms and Spaces 

 

Code: 2018 Building Code Date: September 5, 2018 

Section: 429.1.2, Table 1006.2.1 

 

Question: 

When the occupant load for a Group E day care is calculated to be greater than 10 would child 

day care spaces that have an occupant load of more than 10 (children plus the appropriate 

number of caregivers) be required to have two exits for egress from the space?  

 

Answer: 

Yes.  Section 429.1.2 requires 2 means of egress for all Group E day care facilities.  There is an 

exception in Section 429.1.2 that allows a single means of egress from a room that has a door 

directly to the exterior of the building and the room is on the level of exit discharge.  However, 

Footnote g in Table 1006.2.1 still requires 2 means of egress from the room if the room has an 

occupant load greater than 10. 

 

Group E occupancies that are not day care facilities are not required to comply with Section 

429.1.2 or Footnote g of Table 1006.2.1. 

 

Code References: 

429.1.2 Quantity of Exits. 

Group E and Group R-4 adult and child day care facilities shall have a minimum two remote 

means of egress.  

 

Exception: Rooms where occupants receive care are located on the level of exit 

discharge and each of these rooms has an exit door directly to the exterior. 

TABLE 1006.2.1 (excerpt) 

SPACES WITH ONE EXIT OR EXIT ACCESS DOORWAY 

OCCUPANCY 

MAXIMUM 

OCCUPANT 

LOAD OF SPACE 

MAXIMUM COMMON PATH OF 

EGRESS TRAVEL DISTANCE (feet) 

Without Sprinkler System 

(feet) 
With Sprinkler System 

(feet) Occupant Load 

OL  30 OL  30 

A
c
, E

g
, M 49 75 75 75

a
 

 
g. Day care maximum occupant load is 10. 
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