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Venting of Elevator Machine Rooms 

 

Code: 2012 North Carolina Building Code  Date: September 1, 2011 

Section:  3006.2 

 

Question: 

Do branch lines from the building’s HVAC system satisfy the requirement for independent 

ventilation? 

 

Answer: 
No.  Elevator machine rooms that contain solid state equipment shall be provided with an 

independent ventilation or air-conditioning system.  The purpose of this is to allow the elevator 

ventilation or air-conditioning system to operate independently of the building’s HVAC system 

in order to keep the elevator equipment within designed operational temperature ranges.  Failure 

or shut down of the building’s HVAC system could result in the failure of the elevator equipment 

thereby trapping occupants within the elevator and/or hampering emergency personnel who may 

need to use the elevator for rescue or fire-fighting purposes. 

 

The use of a branch line from a building’s HVAC system, VAV boxes, or utilization of the 

building make-up air does not satisfy the requirement of Section 3006.2 for independent venting 

of elevator machine rooms. 

 

 


