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Floor/Ceiling Rating Requirement 

 

Code: 2012 North Carolina Building Code  Date: September 26, 2012 

Section: Table 1018.1, Footnote f 

 

 

Question: 

If you have an unsprinklered multi-floor building with only one business occupancy tenant, can 

the exit access corridors be unrated on all floors without rating the floor/ceiling assembly 

between the floors? 

 

Answer: 

No.  The 1-hour rated floor/ceiling assembly is required even if adjacent floors are occupied by 

one tenant because the occupants on different floors may not be aware of hazards on other floors.  

The 1-hour rating provides additional time for occupants to respond to emergencies that may not 

have originated on their floor. 

 

Related to this subject:  The interpretation has also been made that because a 1-hour rated exit 

access corridor in Types IIB, IIIB, and VB are not required to be supported by rated construction 

in Section 709.4, then the 1-hour rated floor/ceiling assembly required by Table 1018.1, 

Footnote f is not required to be supported by a rated structure for Types IIB, IIIB, and VB 

construction.  If the structure is required to be rated for other reasons, then those reasons 

supersede this exemption just as they would for the structure supporting a rated exit access 

corridor. 
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