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Motion Detector Switched Means of Egress Emergency Illumination 

 

 

Code: 2018 Building Code Date: September 13, 2018 

Section: 1008.3 

 

Question: 

Can means of egress emergency illumination as required by section 1008.3 of the Building Code 

be solely controlled by automatic motion sensor-type lighting switches? 

 

Answer: 

No. Sections 1008.2 and 1008.3 of the Building Code requires an emergency electrical system to 

automatically illuminate the areas described within the subsections of section 1008.3 when the 

room or space is occupied upon failure of the structure’s normal electrical system.  

Therefore, any means of controlling the emergency lighting circuits allowed by Part V in Article 

700 of the 2017 Electrical Code must not be arranged in a manner that will de-energize the 

emergency illumination upon failure of the structure’s normal electrical system. 

Example: Typical florescent lay-in type florescent lighting fixtures are installed as the sole 

means of illumination in a corridor used for egress and are all normally operated by a motion 

sensor that monitors the entire corridor. The lighting fixtures are Code compliant only if the 

motion sensor is by-passed by an emergency circuit that illuminates enough lights to satisfy 

section 1008.3.5 automatically upon failure of the structure’s normal electrical system. The most 

common method used is emergency ballasts within the light fixtures and in accordance with 

Article 700 of the 2017 Electrical Code. 
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