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Exterior Area for Assisted Rescue Separation Requirement 

 

Code: 2012 Building Code Date: September 12, 2014 

Section: 1007.7 

 

Question: 

If an exterior area for assisted rescue is located more than 10 feet from the exterior surface of an 

exterior wall is the exterior wall required to be fire-resistant rated and opening protection 

provided per Section 1007.7? 

 

Answer: 

No, but if the exterior area for assisted rescue is 10 feet or less from the building then the 

protection noted in Section 1007.7 will apply. 

 

Section 1007.7 indicates that if you had a rated wall separating the exterior area of assisted 

rescue from the building the walls that are more than 10 feet horizontally from where the rated 

wall is required can be unrated.  That same logic can be applied for such areas of assisted rescue 

that are located more than 10 feet from the building.  The code expects a distance of 10 feet to be 

outside of a possible fire plume from the building and a safe distance from the heat generated by 

such a plume.  This is also supported by other sections of code (i.e. 1027.5.2 & 3105) where 10 

feet is used as a safe horizontal distance to allow unrated walls.  
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