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2x Dimensional Lumber Not Acceptable as Heavy Timber Construction 

 

Code: 2018 Building Code Date: September 6, 2018 

Section: 602.4 

 

Question: 

Can dimensional lumber that does not meet the dimensional requirements of Section 602.4 for 

sawn heavy timber be mechanically or chemically fastened together in the field to meet the 

minimum dimensional requirements of and be used for Type IV Heavy Timber (HT) 

construction? 

 

Answer: 

No.  The expectation is that structural members constructed in the field by mechanically or 

chemically fastening together dimensional lumber as described above will not react equal to a 

single sawn member under equal fire conditions. 

 

An assembly that has been tested by an approved testing agency and is proven by that agency as 

equal to or better than HT is acceptable if approved by the local code enforcement official having 

jurisdiction. 

 

A manufactured glulam (glued-laminated) member is considered heavy timber if it meets the 

requirements of Section 602.4. 
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