
 

Page 1 of 1 

 

NC Department of Insurance 

Office of the State Fire Marshal - Engineering Division 

1202 Mail Service Center, Raleigh, NC  27699-1202 

919-661-5880 

 

 

Prefabricated Metal Buildings of Type III Construction 

 

Code: 2012 Building Code Date: January 17, 2012 

Section: 602.3 

 

Question: 

Can a prefabricated metal building that would normally be Type II construction be classified as 

Type III construction if it has combustible interior walls? 

 

Answer:  

Yes.  Type III construction only requires that the exterior walls be; 

 fire-retardant-treated wood for walls 2-hour rated or less, or  

 be noncombustible material. 

 

Additional Information: 

If nonloadbearing walls are constructed on the interior side of the exterior walls, as might be 

constructed to attach a wall finish, those walls shall be considered part of the exterior wall 

assembly and shall be constructed of noncombustible material or fire-retardant-treated wood as is 

allowed by Section 602.3 for wall assemblies with a fire-resistance-rating of 2-hour or less. 

 

Nonloadbearing exterior walls most also meet the rating requirements of Table 602 for fire 

separation distance. 

 

Termite control may have been omitted for a Type II structure of all noncombustible material 

with slab-on-grade.  The addition of wood to the building structure will require termite control. 
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