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Unlicensed Day Care Facilities 

 

Code: 2018 Building Code Date: September 5, 2018 

Section: 305.2, 308.6.1, 310.5 

 

Question: 

Do unlicensed daycare programs like Mothers Morning Out, pre-school and after school 

programs have to meet Group E (Educational) requirements even though they are not required to 

be licensed by the NC Department of Health and Human Services, Division of Child 

Development? 

 

Answer: 

Yes, even though these programs are unlicensed, they should meet all the requirements of Group 

E.  See Section 305.2.   

 

A Group E occupancy with 8 or fewer students and 5 or fewer preschoolers is a Group R-3 

occupancy per Section 310.5. 

 

If any of these programs plan on including 6 or more children 2 1/2 years of age or less then the 

facilities shall be classified as Group I-4 (Institutional), unless no more than 100 of these 

children are located in rooms (primary care area) on the level of exit discharge and each of these 

child care rooms has an exit door directly to the exterior; then the facility shall be classified as 

Group E.  See Section 308.6.1. 

 

A Group I-4 occupancy with less than 6 students is a Group R-3 (residential) occupancy. 
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