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Defining Assembly Spaces Accessory to Educational Occupancies 

 

Code: 2012 Building Code Date: January 19, 2015 

Section: 303.1 

 

Question: 

Are assembly spaces that are accessory to educational occupancies limited to 10% of the floor of 

the building in order to be considered “accessory” for purposes of applying exception #4 of 

Section 303.1? 

 

Answer: 

No.  The term “accessory” in Exception #4 is used to describe how the assembly occupancy must 

function.  The intent is to ensure that the assembly occupancy is not operating independent of the 

Group E occupancy.  A building containing the assembly occupancy must, therefore, also 

contain a Group E occupancy.  The Group E occupancy must utilize more than 50% of the 

building area for the assembly area to be considered “accessory” to the Group E occupancy. 
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